P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Dvodnevna avantura planinarenja na Velebitu

Uspon na Bačića kuk i Visočicu
Autor teksta: Branko Šimac 

Naše planinarsko Društvo, organiziralo je dvodnevni izlet na srednjem Velebitu, na području Baških Oštarija i uspon na Bačića kuk i Visočicu. Smještajem je organiziran u planinarskom domu Kate i Ana na Bačića Dulibi.

Planinarske kuće KATE i ANA 682 m n/v
Babić kuk 1304 m n/v
Visoćica 1619 m n/v

Subota 12. Rujna 2015.
Babić Kuk (1304 m) je jedan od Dabarskih kukova, što je ustvari niz stjenovitih grebena u području Srednjeg Velebita dužine kružne ture oko 10 km.

Da ovaj moj uvod ne bi bio samo plagijat Mirkovog bloga – Uspon na Dabarske kukove od 7/6/2014 to prepuštam čitaocu da pročita spomenuti blog.

Kolni pristup:
Lovran – Karlobag pa državnom cestom D25 na putu prema Baškim Oštarijama. Nešto prije mjesta Sačanj Cesarički cesta se odvaja na lijevo za Ravni Dabar. Kao orjentir je dosta velika pilana koja pri skretanju ostane sa desne strane. To je dosta dobar makadamski put, na kome je upečatljiv prolaz kroz tunel iskopan u živoj stijeni 1948.g.

Vlasnik planinarske kuće gosp. Stipan nam je rekao da je prolazak te ceste spasio opstanak i ono malo žitelja u okolnim selima. Vozeći se tom cestom mora se biti oprezan radi kamiona sa drvenom građom. Negdje oko 15- 20 minuta vožnje od tunela, na desnoj strani ugleda se tabla sa imenima KATE I ANA kuće. Kuća ANA je na GPS poziciji 44-34-50,38 N,  te  015-06-33,37 E. Kontakt osoba je gosp. Stipan mob: 095 905 0330.

 Ishodište pohoda je sama planinarska kuća ANA, točnije na Dabarskoj cesti Bačić Dulibe.

Izabrali smo za pohod kružnu stazu, tako da smo se strmim djelom penjali na vrh Babić Kuka (1304m), a spustili u dolinu ugodnom stazom oko samih stijena. Uspon počinje kroz gustu bukovu šumu, dobro označenom stazom. Na izlasku iz šume već si već pod stijenama, treba preći preko vrlo strmog „sipara“. Radi se o mješavini zemlje i sitnog kamenja te se mora  biti vrlo oprezan. U samoj stijeni treba se popeti vertikalno nekih 12 – 15 metara. Tu su postavljene u kombinaciji dvije aluminijske ljestve osigurane čeličnim sajlama.     

 Nakon odmora na vrhu, u dolinu smo se spustili okolnom stazom koja od samog vrha u polovici svog djela ide kroz bukovu šumu a drugom polovicom preko livada i proplanaka. Uspon do vrha je trajao oko 1,5 sati a spuštanje oko 2 sata.

 Fotografije s uspona na Bačića kuk možete pogledati na linku u galeriji „Bačića kuk“

 Nedjelja, 13. Rujna 2015.

Visočica GPS 44-32-03,59 N  015-14-58,54 E

Od PK „ANA“ šumskim makadamskim cestama preko Jadovnog izbili smo na državnu cestu D25 kod Novoselo Trnovačko.

Vožnja se donekle otegla jer smo se zaustavili kod jame / stratišta u Jadovnom. Uz put su nam naši branitelji Dejo (Diraka i Adriano (Kosmić) pokazivali mjesta i kuće gdje su boravili tokom Domovinskog rata. Zbog prekratkog vremena za uspon iz kombija smo se svi „potrpali“ u Pantin đip – ukupno 10 osoba  - i odvezli se šumskom cestom do zadnje točke gdje vozila mogu prići vrhu Visočica.

Uspon do vrha, kraći boravak na dosta vjetrovitom vrhu i spuštanje nazad istom stazom do našeg vozila trajao je oko 2 sata i 30 minuta. Planinarski dom Visoćica se popravlja i dograđuje pa se i tamo potrošilo nekoliko minuta. Lijepo je bilo vidjeti da se domovi popravljaju čak i tamo gdje direktan kolni pristup nije moguć.

Fotografije s uspona na Visočicu možete pogledati na linku u galeriji „Visočica“

Branko Šimac