P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Italija-Dolomit - uspon na Piz Boe

SUBOTA, 30. KOLOVOZA, 2014.
U prethodnom blogu napisao sam – „tko jedno zagrize i osjeti taj slasni zalogaj Dolomita na planinarski način, taj se njima ponovo vraća“. Takav je slučaj i sa mnom.  Nije proteklo ni 7 dana od prvog planinarskog posjeta Dolomitima i uspona na Tofanu di Rozes, evo mene ponovo u Dolomitima – Grupi Sella. Naime, iz našeg PD Knezgrad Lovrana pridružila su se 3 člana: Kristina, Dean i moja malenkost  jednodnevnom izletu (30. 08. 2014.) koji je organiziralo PD Obruč iz Jelenja – uspon na Piz Boe. Organizator i voditelji izleta Vedran i Romina. Na izletu je sudjelovalo 47 planinara i planinarki, najviše ih je bilo iz društva organizatora 40, iz PD Knezgrad 3, PD Opatije 1, te 3 člana – gosti, koji nisu članovi planinarskog društva. Prijevoz je organiziran autobusom. Krenulo se iz Jelenja u pola noći (24 h). Na odredište Passo Pordoi stigli smo u jutro u 7 sati. Passo Pordoi   je najviši i najfrekventniji  gorski prijelaz u Dolomitima sa nadmorskom visinom 2239 m. To je meka za planinare i turiste, a zimi za skijaše.  Na tom prijevoju podignut je spomenik slavnom biciklisti Faustu Coppiju, koji je nekoliko puta bio pobjednik brdskih  utrka ( Giro  d' Italia) do ovog prijevoja.




Grupa Sella - Stepenasti plato i vrh Piz Boe 3152 m.

Grupa Sella je izdvojeni planinski masiv u centru Dolomita sa skupinom vrhova, okružen sa 4 dolomitska prijevoja - prolaza:  Passo Pordoi, Passo Gardena, Passo Sella i Passo Campolongo. Nalazi se na granici pokrajina između: Trento, Bolzano i Belluno.  Skupina je podijeljena na dva dijela: Val Lasties prema Val di Fassa i Val Mesdi prema Val Badia. Na njenim rubovima izdižu se brojni vrhovi, lijepo vidljivi iz dolina kojim su okruženi. Najviši vrh skupine je Piz Boe s 3152 m nadmorske visine. Ostali značajniji  vrhovi: Mesules 3000 m, Cima Pisciadu' 2985 m, Piz Gralba 2972 m, Sass Pordoi 2950 m, Piz de Ciavazes 2831 m, Torre del Sella 2780 m i dr...  Ovo je područje karakteristično i po tome što se do danas zadržao specifični autohtoni Ladinski jezik, koji se govori u Val Gardeni, Val Badia, Val di Fassa, Livinallongo i Ampezzo u Dolomitima, u regiji Friuli te u kantonu Graubünden u Švicarskoj. U Alto Adige - Ladinski jezik sada je također, obvezni predmet u školama. Na širokom grebenu grupe  Sella nalazi se nekoliko prelijepih jezera osobito na strani Val Badia i Val Gardeni na sjeverozapadu. Jezero Pisciadu' nalazi se na sjeveroistoku, kao i Lech di Dragon(Zmaj jezero). Na padini prema jugoistoku, s druge strane, nalaze se jezera Boe i više iznad njega Lach Dlace (smrznuto jezero). Tu je još mnogo malih jezera razbacanih po cijelom platou Sella. Za ljubitelje Ferrata ima nekoliko vrlo zahtjevnih staza. Sa sjeverne strane - vrlo zahtjevna je ferrata Brigata Tridentina, još zahtjevnija Ferrata della Mesules. Sa južne strane moguć je pristup na Piz Boe po iznimno teškoj ferrati Cesare Piazzetta. Za alpiniste – penjače iznimno je mnogo smjerova različitih težina. Najjednostavniji i najlakši uspon na Piz Boe je sa južne strane od Passo Pordoi - smjerom „Via Normale“. To je upravo naš odabir, zbog različite dobne strukture sudionika, kao i zbog različite fizičke spremnosti.



Prijevoj – Passo Pordoi.  (n/v 2239 m).

KOLNI PRISTUP:
Od Rijeke prema graničnom prijelazu Šapjane – preko Slovenije do Trsta. Ulazak na autocestu u Trstu, voziti u smjeru Venezia – Portogruaro – Conegliano – Belluno. Dalje lokalnom cestom pratiti pravac Cortina. Od Cortine d' Ampezzo u centru na kružnom toku skrenuti  lijevo u pravcu  Passo Falzarego  (br. ceste SR48). Vožnju dalje nastaviti preko Araba do Pass Pordoi, našeg krajnjeg odredišta.

ISHODIŠTE POHODA:
Od Passo Pordoi (n/v 2239 m) do Rifugio Focella (n/v 2848 m). Vrh Piz Boe i Rifugio Capanna Fassa (n/v 3152 m), Rifugio Boe (n/v 2872 m), te povratak  preko Rifugio Forcella do Passo Pordoi. Dužina staze 10,9 km. Visinska razlika pri usponu i spustu 1008 m. Aktivno vrijeme hoda 4 h. Vrijeme stajanja 2 h i 30 min. Ukupno vrijeme 6 h i 30 minuta.



Info sa zaslona gpx uređaja.

 Dolaskom na parking Passo Pordoi (n/v 2239 m) dočekalo nas je izuzetno loše vrijeme – gusta magla, vidljivost nikakva, prije toga pala je kiša pa je sve mokro. Od ovog prijevoja sa južne strane uspon po „Via Normale“, smatra se jednim od najlakših i najjednostavnijih  uspona na Piz Boe. Posebice, uspon je skraćen i olakšan ako se sa gondolom preveze do gornje stanice žičare na Sas Pordoi  (n/v 2950 m), gdje se nalazi i Rifugio Maria na istoj nadmorskoj visini. Podijeljeni smo u dvije grupe. Manja grupa odlučila se prevesti gondolom do Sas Pordoi, dok većina kreće po stazi Via Normale.
Piz Boe  je lijepa  tura – idealna prilika za sve one koji bi htjeli pomirisati zrak iznad tri tisuće metara, a da pri tome ne ulože previše truda.
To je jedan od razloga da je ovaj vrh veoma posjećen od mnogih planinara, a i od mnogih izletnika koji ne planinare. Sa parkinga Passo Pordoi  krenuli smo u 7 h i 25 minuta. Prelazimo asfaltnu cestu i dolazimo do smjerokaza koji upućuje na Piz Boe, postavljen sa desne strane staze, dok je sa lijeve strane postavljen spomenik slavnom biciklisti Faustu Coppiju. Ova staza  627 je zapravo (Alta Via Dolomiti-2), koja presijeca Grupu Sasso od juga i spušta se na sjevernoj stranu do prijevoja – passo Gardena. Po lijepo građenom i širokom putu umjerenog uspona staza, u prvom dijelu prolazi travnatim livadama, a nakon toga ulazi u kamenjar, dalje po serpentinama nešto strmije po siparu.



Spomenik slavnom biciklisti Faustu Coppiju, postavljen na samom ulazu na stazu, sa njene desne strane.



Na početku uspona po lijepo građenoj stazi. Magla - vidljivost izostala.



Na stazi – prelazak iz travnatog dijela na kameniti dio staze., a nakon toga po siparu.



Na stazi – Kristina i Dean.



Na stazi – ispred nas u magli naziru se stijene.

Kako je vrijeme prolazilo magle je bilo sve manje. Tako, nakon 45 minuta laganog hoda dolazimo do raskrižja putova: ravno staza nastavlja prema prijevoju Forcella i Piz Boe, desno Via Ferrata Cesare Piazzetta. Vrijeme se poboljšava, magla je nestala, ispred i oko nas pojavljuju se planinski vrhovi. Lijepo se vidi kuloar i stijene sa lijeve i desne strane prijevoja Forcella di Pordoi.



Kuloar sa vratima prijevoja Forcella di Pordoi na kojem se nalazi i istoimeni planinarski dom.



Raskrižje putova.



Na stazi prema prijevoju Forcella.



Pogled na Marmoladu i Gran Vernel.



Na stazi ispred prijevoja Forcella.



Rifugio Forcella Pordoi (n/v2848 m).

Dolaskom do doma Rifugio Forcella Pordoi, ispred nas se proteže veliki i ravni plato, koji se doima  kao mjesečeva površina iznad koje se diže ogromni planinski dvorac i njegov piramidalni vrh, kao vidikovac  - Piz Boe.  Dom je smješten na prekrasnoj lokaciji, lako dostupnoj pješke ili žičarom, od koje treba svega desetak minuta hoda. Stoga, ćete u ovom domu zateći mnogo posjetitelja. Na ovom prijevoju postavljeno je i raskrižje putova sa brojem staze, nazivom odredišta i potrebnim vremenom hoda. Tu se zadržavamo samo toliko, koliko je trebalo da napravimo pokoju fotografiju, vrebajući svaki trenutak kada planinski vrhovi nisu u oblacima, te dok se svi ne skupimo, a zatim da  nastavimo dalje prema vrhu.  



Ispred Rifugio Forcella Pordoi sa ekipom iz PD Knezgrada– u pozadini vrh Piz Boe.

Nastavljamo po ugodnoj i široko polegnutoj stazi prema sjeveroistoku, koja u nastavku vodi preko manjeg sniježišta i uskoro nas dovodi do još jednog raskrižja putova: Lijevo nastavlja staza 627 -  Alta Via Dolomiti prema Rifugio Boe i Rifugio Pisciadu', desno staza broj 638 vodi na vrh Piz Boe i Rifugio Capanna Fassa. Sa ovog raskrižja i ravnog platoa, staza se oštrije uspinje krivudajući po kamenjaru, te nas dovodi do slijedećeg nivoa ravne visoravni. Iznad ovog platoa staza nastavlja oštrim usponom uz vršnu stijenu osiguranu sajlama i pokojim klinom. Po mojem mišljenju, na tom mjestu nije potrebno osiguranje. Pretpostavljam, da zbog velikog broja posjetitelja raznih dobi i uzrasta ( od djece do starijih osoba) u različitim vremenskim uvjetima, ovo je osiguranje potrebno. U visokom gorju poznata je činjenica da se  često događaju vremenske promjene u kojima se izmjenjuju sva godišnja doba u kratkim vremenskim razmacima.



Pogled unazad na Rifugio Forcella Pordoi.



Prelazak preko nekoliko manjih sniježišta.



Raskrižje putova.



Na stazi i širokoj visoravni – ispred vrh Piz Boe.



Kao na površini mjeseca.



Pogled unazad na Marmoladu i Gran Vernel, te na cestu koja vodi na Passo Pordoi.



Vršna stijena osigurana sajlama i pokojim klinom.



Pogled u nazad na visoravan i na gornju stanicu žičare  Sas Pordoi.

Na vrh Piz Boe (n/v 3125 m) dolazimo u 9 h i  55 minuta. Od Passo Pordoi do vrha trebalo nam je 2 h i 25 minuta. Na vrhu se nalazi TV odašiljač, tu je isto tako, smješten lijep i udoban dom - Rifugio Capanna Fassa. U domu se nalazi upisna knjiga i žig. Za lijepa i sunčana dana prekrasan je vidikovac na najveće vrhove Dolomita. Lijepo se vidi: Pelmo, Civetta, Sassolungo, Marmolada, Catenaccio ...



Rifugio Capanna Fassa (n/v 3125 m).



Pogled na Piz Ciavaces i grupu Sassolungo.



Sa vrha Piz Boe - pogled na Pelmo  3168 m.



Sa vrha Piz Boe - pogled na Antelao 3264 m.



Zajednička fotografija na vrhu Piz Boe – ispred Rifugio Capanna Fasa.

Pauzu od 50 minuta na vrhu Piz Boe iskoristili smo za odmor, marendu i osvježenje, te uživanju u lijepom pogledu na dolomitske vrhove. Nakon toga nastavljamo spust stazom  638 u smjeru  sjevera do Rifugio Boe, gdje treba savladati 279 m visinsku razliku. Za to nam treba svega 25 minuta laganog hoda. U prvom dijelu staza se spušta po kamenjaru, te nas uskoro dovodi do mjesta na kojem su postavljene sajle i drvene stepenice. Daljnji nastavak puta blago polegnuto vodi po siparu sve do doma Rifugio Boe (n/v 2873 m).



Pogled na dom sa druge – sjeverne strane.



Na dijelu staze po grebenu.



Na nešto zahtjevnijem dijelu, staza je osigurana sa sajlama i drvenim stepenicama.



Spust uz pomoć sajli i kombinaciji sa drvenim stepenicama.



Rifugio Boe (n/v 2873 m).

Kako imamo dovoljno vremena za povratak, ne žuri nam se. Želimo što duže boraviti i uživati u ljepoti Dolomita i krajolika koji nas okružuje.  Stoga, u domu Rifugio Boe pravimo pauzu od 45 minuta. Tu je postavljeno raskrižje, gdje putovi uglavnom vode prema sjeveru i sjeveroistoku Grupe Sasso, te na južnu stranu  od kuda smo i došli. Staza 638 kojom smo došli do doma Rifugio Boe tu završava. Staza 651 spušta se prema sjeveroistoku između Corvare i Gardene,  dok se staza 666 (Via Alta Dolomiti 2) spušta na Passo Gardena. Mi, povratak nastavljamo stazom 627 (Via Alta Dolomiti 2), koja dalje vodi do prijevoja Passo Pordoi.  Od doma, po dobro označenom i vidljivom putu nastavljamo spust po Kamenitom platou – visoravni ispod vršnog grebena Piz Boe. Nakon okvirno 40 –tak minuta hoda kratko se spuštamo na donji dio platoa, koji dalje vodi do Rifugio Forcella Pordoi, te dalje strmim spustom do parkinga na prijevoju Passo Pordoi.



Pogled na vrh Piz Boe sa zapadne strane.



Na stazi prelazimo manje sniježište, na kojem stoji lopata.



Kratka stanka uz dobru rakijicu za dezinfekciju usne šupljine.



Kratki silazak sa gornjeg platoa na donji uz pomoć sajli.



Dolazak do Rifugio Forcella Pordoi.



Ljubazni domaćini-Spinel Graziano.



Na stazi u društvu sa Kristinom.



Na stazi ispred prijevoja Passo Pordoi. Osmjeh na Borisovom licu odražava zadovoljstvo što je ovaj pohod uspješno i sretno završio. Konačno, tu završava naša avantura uspona na Piz Boe. U nastavku slijedi: Gpx tragovi na Google Earthu i na topo karti, vertikalni profil staze, Video snimka gpx tragova uspona na Piz Boe, te slideshow albuma fotografija.



Gpx tragovi tragovi na Google Earthu uspona na Piz Boe.



Gpx tragovi na topografskoj karti.



Vertikalni profil staze.