P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Jednodnevni izlet na Medvednicu

Medvednica - vrh Sljeme

Datum izleta: Nedjelja, 30. listopada 2016.

Vodič: Toni Družeta

Mobitel: 099 640 4691

Email: pdknezgrad@gmail.com

Fotografije s pohoda na Medvednicu možete pogledati u galeriji ili na kraju ovog posta.

Izlet na Medvednicu ZAKAZAN je za 30.10.2016.
Pozivaju se članovi Društva da se prijave na jednodnevni izlet  na Medvednicu, najkasnije do 29 listopada, 2016. Prijave u prostorijama Društva, na tel. vodiča ili E-mail.

Polazak:                                  u 7:00. sati
Mjesto polaska:                      parking kod Hotelijerskog fakulteta u Iki.
Težina staze:                          srednje zahtjevna staza
Dužina staze i vrijeme hoda: 15 km – (6 do 7 h hoda). Visinska razlika 1100 m.
Prijevoz:                                 Autobusom - za članove Društva prijevoz je besplatan ( uvjet - uplaćena članarina za 2016.)
Povratak:                                u večernjim satima
Oprema:
Osnovna oprema, primjerena planinarska obuća i odjeća, dovoljno tekućine. Neizostavno ponjeti štapove.

Kratak opis rute:

1. Po dolasku iz Lovrana, autobus nas iskrcava kod glavnog ulaza Bliznec u PP Medvednica i tu krećemo na prvi lagani uspon od cca 500 m visinske razlike, za zagrijavanje (2.km).

2. Prvi prijevoj je nakon 2 km (Njivice), možemo stati kratko na 5-10 minuta.

3. Lagani spust po šumi do vatrogasne ceste (makadam), gdje dolazimo do jednog potoka , od kuda slijedi srednje teški uspon kroz šumu do planinarskog doma Hunjka (6.km).

4. Nakon kratkog odmora slijedi spust do Horvatovih stuba (7.km) koje prolazimo sporo i oprezno jer su dosta strme i uske.

5. Na dnu spusta je odmorište Srnec. Tu možemo kratko predahnuti - pred novi srednje teški uspon od 300 m visinske razlike.

6. Dolazimo na Sljeme, na najvišu točku (10.km). Tu su skijaške staze, tv toranj (antena), planinarski dom, hotel, pansion...

7. Krećemo prema planinarskom domu Puntijarka na ručak, nakon kojeg slijedi spust od 5km do autobusa.

Ovaj dio uspona do Sljemena i ručak u pl. domu Puntijarka u dužini od 10 km može se prijeći najviše za 5 h. Od tu preostaje još spust 5 km do autobusa.  U koliko se ne želi raditi spust, autobus može doći do pl. doma Puntijarka. Sve kombinacije moguće je mjenjati u hodu po dogovoru.
Kada dođemo na Sljeme, tko želi može prošetati do pl. dom Grafičar koji je udaljen još 2 km i do pl. doma Risnjak koji je od Sljemena udaljen 4.5 km. Tu je još velik izbor šetnica sa malom visinskom razlikom, ima puno livada i klupica za odmor.

Napomena:

Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta. 

Autor i vodič: Toni Družeta

FOTOGRAFIJE S IZLETA NA MEDVEDNICU NA LINKU:

MEDVEDNICA  - vrh Sljeme