P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

KAMNIŠKO - SAVINJSKE ALPE USPON NA GRINTOVEC

Dvodnevni izlet u Sloveniju

Datum izleta: Subota, 12. kolovoza 2017.

Vodič: Adriano Kosmić

Mobitel: 0915006721

Email: pdknezgrad@gmail.com

Pozivaju se članovi Društva da se prijave za dvodnevni izlet u Sloveniju - Grintovec  zakazan za 12 i 13.08.2017. Prijava na izlet svaki petak u prostorijama Društva, na tel Adriano Kosmić ili E-mail Društva. Smještaj u domu Cojzova koča na Kokrskom sedlu osiguran je za 15 osoba.                                                  
Polazak:                                     u 7:00. sati
Mjesto polaska:                          Hoteljerski fakultet Ika
Težina staze:                              srednje zahtjevna staza
Dužina staze i vrijeme hoda:     7 km od od Kamniške Bistric (teretna žičare) do vrha Grintovca ( 4 – 5 h hoda) u jednom pravcu.
Prijevoz:                                     Osobnim automobilima
Povratak:                                    U večernjim satima

 Kratak opis staze:
Uspon na Grintovec izvodi se u 2 dana.

1.   dan – od parkinga teretne žičare (n/v 900 m) započinje uspon na Kokrsko sedlo na kojem se nalazi Cojzova koča (n/v 1793 m) (oficijelno vrijeme 2 h i 15 minuta). Staza je srednje zahtjevna. Prenoćište u domu.

2.    dan – od doma Cojzove koče uspon na Grintovec (n/v 2558 m), spust sa vrha do parkinga teretne žičare na Kamniškoj Bistrici. Najlakši pristup na Grintovec je upravo ovom trasom (tzv. Grintovčevoj strehi – po južnom grebenu) i slovi za jednu od najljepših pogleda na okolne planine i njihove vrhove. Ostali pristupi su mnogo teži, naročito u zimskim uvjetima.  Iako je najlakši pristup, ne smije se podcjeniti, budući da uspon započinje od doma s nad. visinom 1793 m i da završava na vrhu Grintovec, koji je sa svojih 2558 metra  najviši vrh u Kamniško -  Savinjskim Alpama. Smjerokaz na kojem je istaknuto vrijeme potrebno za ovaj uspon pokazuje da za njega treba oko 2 h i 30  minuta hoda po jako strmoj stazi, te da treba savladati oko 960 metara visinske razlike.
Sa vrha pružaju se prelijepi vidici na okolne alpske vrhove: Jezersku Kočnu, Storžić, Skutu, Planjavu, Branu, Ojstricu, veliku Planinu, Kalšku planinu i Kalški greben, Krvavec…

 NAPOMENA:
Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta.

Osnovna oprema, primjerena planinarska obuća,odjeća i dovoljno tekućine. 

Admin