P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Otok Krk - Plato mjeseca

Jednodnevni izlet i planinarenje na otoku Krku

Datum izleta: Nedjelja, 29. studenoga 2015.

Vodič: Branko Šimac

Mobitel: 092 11 32 045.

Email: branko.simac1@ri.t-com.hr

29. studenog, 2015. - zakazan izlet na otok Krk
Pozivaju se članovi Društva da se prijave za jednodnevni izlet i planinarenje na otoku Krku. Izlet je organiziran osobnim automobilima. Okupljalište u 7 h i 30 minuta -  polazak u 8 h od Hotelijerskog fakulteta u Iki. Prijava za izlet vrši se u prostorijama Društva, petkom u 19 h ili kod voditelja izleta Branka Šimca.  Plan izleta predviđa slijedeću kružnu turu:

Ishodište pohoda je Baška-ispod groblja i crkve Sv. Ivana, Mjesečev plato, te vrhovi: Stražice, Diviška, Hlam i Zakam, te povratak do Baške. Dužina staze okvirno 15 km. Minimalna visina 70 , a maksimalna  471 m. Visinska razlika pri usponu 654 m, pri spustu  664 m.

Otok Krk je vrlo zanimljiva destinacija za planinarenje zbog svoje posebnosti „suhozidne gradnje“ prastare građevinske tehnike - slaganje kamena bez ikakvog vezivnog materijala -  gromače-suhozidi, mrgari, pokrivene cisterne – (specifično građeni bunari-zdenci),  prirodne lokve, te mošuni –  (tradicijsko suhozidno sklonište za stoku, većinom za ovce –prekriveno biljnim pokrovom).  

MJESEČEV PLATO je krška – kamenita zaravan sa najvišim svojim vrhom Diviška 471 m. Nalazi se na jugozapadu otoka iznad kanjona Vrženica na prosječnoj nadmorskoj visini 380 m.  Naizgled, to izgleda kao kamena pustinja, no, to i nije tako. Tu ćemo sresti na ispaši stada ovaca, kržljave šumarke ograđene suhozidom, gdje se ovce za ljetnih vrućina tu sklanjaju. Tu ćemo sresti i mrgare – mjesto gdje pastiri obavljaju obilježavanje, prebrojavanje, striženje i mužnju ovaca. Tu su suhozidi koji se protežu u nedogled i razdvajaju pastirske posjede. Poseban primjer takvog razdvajanja je atraktivna Lokva Diviška, koja se nalazi u ornitološkom rezervatu Kuntrep, ispod samog vrha Zakam (471 m). Lokva je podijeljena na 5 vlasnika. Pastirski zidovi sastaju se u lokvi i dijele je na njihove vlasnike i usmjeravaju ovce na svoj dio pojila, kako ne bi došlo do nekontroliranog prelaska s jednog na drugi pašnjak.

GALERIJA SLIKA

Lokva Diviška.

Autor teksta: admin - Mirko Bjelan