P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Putopis – s planinarenja u BiH-u od 20.06. do 23.06.2015.

Autor teksta: Igor Simić - Simke

 Subota 20.06.2015.

lijep sunčan dan okupljanje 14:00 te polazak prema Bosni i Hercegovini atmosfera super. Polazak autoputom Rijeka-Karlovac gdje smo na naplatnim rampama u Karlovcu napravili i kraću pauzu. Nakon pauze krenuli smo cestom prema Tušiloviću gdje smo i nakon Tušilovića odvojili na cestu prema Vojnicu-Glini pa sve do graničnog prijelaza Dvor na Uni gdje prelazimo u Bosanski Novi (Novi grad) Bosna i Hercegovina gdje ostajemo i na večeri do 19:30. Put nastavljamo preko Prijedora prema Banja luci gdje nas na pola puta dočekuje ekipa vodiča s kojima je ovaj izlet i dogovaran. Čekali su nas na odmaralištu Peti Neplan,  nakon kratkog upoznavanja  krenuli smo prema odredištu - planini Kozara (nekih 11 km)   do doma Previja koje se nalazi na (n/v 765 m).  U dom smo stigli negdje oko 22:00 sata gdje nas je dočekala ekipa koja će se o nama i našem smještaju brinuti dva dana. Nakon lagane okrijepe pošli smo na odmor. 

 Nedjelja 21.06.2015.

Dizanje oko 07:00 sati te priprema za doručak nakon kojeg se spremamo za obilazak najpoznatijih odredišta na Kozari. Pokret oko 09:30 prema Goloj planini n/v 876 m. Nakon kratke pauze na Goloj planini krenuli smo prema kanjonu Bijele Vode i posjet pećini na (n/v 550 m). Nastavak puta nas  vodii prema odredištu Vidove Vode te prema odredištu Zečijem Kamenu gdje smo napravili kraću pauzu, te nakon toga krenuli prema našem slijedećem odredištu Mrakovica koja se nalazi na (n/v 804 m), gdje smo napravili nešto dužu pauzu. Na Mrakovici smo posjetili memorijalni centar, te nakon toga krenuli kružnim putem prema domu Previja gdje smo stigli oko 18:00 sati. Oko 19:30 poslužena je večera te uz večeru i nakon nje uz pratnju gosta kojeg su nam doveli vlasnici doma, gitarista i još par  domaćih gostiju uz pjesmu i druženje dočekali i dva sata iza ponoći. Izmoreni i zadovoljni cijelim danom odlazimo na zaslužen počinak.

 Ponedjeljak 22.06.2015.

Nakon doručka koji smo obavili nešto kasnije krenuli smo prema najvišem vrhu Kozare Lisina (n/v 978 m), udaljen oko 2 sata hoda . Na vrh stižemo u 10:30. Jednosatnu pauzu iskoristili smo za odmor i uživanje u prekrasnom vidikovcu, od kuda se pruža prekrasan pogled na cijelo Potkozarje. Nakon toga krenuli preko najvišeg zaseoka na Kozari selo Kukići koje je smješteno na (n/v 790 m), te preko tog mjesta vratili smo se u naš dom u kojem smo se spremili i krenuli prema Banja Luci u mali privatni motel Signal koji se nalazi na samom ulazu u Banja Luku sa Prijedorske strane . Nakon smještaja i večere u motelu krenuli smo u obilazak grada Banja Luke  koji je trajao do 00:00 . U tom obilasku sa nama je bio i vodič Jugoslav - član PD Kozara iz Banja Luka koji nam je kompletan naš boravak na Kozari i razgledavanja grada u profesionalnom stilu pomagao. Lijepo je spomenuti i osoblje doma Previja koji su nas također u jednom profesionalnom i ljudskom ozračju i stavu dočekali i ispratili.

 Utorak 23.06.2015.

Dizanje u 07:30, priprema za doručak te nakon doručka oko 10:00 sati krenuli smo na rafting s našim vodičem  Jugoslavom. Nakon dolaska u rafting centar gdje smo se okrijepili pićem krenula je naša luda avantura na Vrbasu u trajanju oko tri i pol sata. Adrenalinom nabijeni, ludom avanturom stigli smo na cilj na kojem nas je u sklopu avanture raftinga čekao i zajednički ručak. Čekao nas je put oko 320 km te smo oko 15:45 h krenuli prema Lovranu.  Put nabijen doživljajima iz proteklih dana nije bio nimalo dosadan pa i više sati provedenih u kombiju nismo pridodavali nikakve minuse . U cijeloj toj avanturi sudjelovala je mala ekspedicija od 12 ljudi. Na cilj koji je bio Lovran stigli smo oko 22:30 h gdje nas je dočekala i obilnija kiša . Ocjena svih nas za avanturu u BiH je odličan.

Link: FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI U GALERIJI SLIKA U 2015. 

Igor Simić - SIMKE